Összes oldalmegjelenítés

2012. október 12., péntek

Hideg van? Süssünk lángost!

Anyukámtól szereztem kefír gombát, és első házi kefíremből a kefíres lángos ugrott be, amire már nagyon fájt a fogam.
Amúgy is hideg idők vannak, jól esik ilyenkor sütögetni, na és utána megenni!

Kefíres lángos recept

Hozzávalók 6 főre:

50 dkg finomliszt
1,5 dl tej
2 dl kefír
2 ek tejföl
2,5 dkg friss élesztő
fél marék só
1/4 marék cukor

Sütéshez:

olaj

Elkészítés:

1. Az élesztőt feloldjuk a langyosra melegített tejben és hozzáadjuk a cukrot.
2. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet s hozzákeverjük a sót.
3. A lisztbe egy kis mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, s egy kicsi lisztet kavarunk hozzá, s hagyjuk pihenni 10 percet meleg helyen egy konyharuhával letakarva.
4. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a kefírt és összedolgozzuk a tésztát. Túl sokáig nem kell dagasztani, elég hamar elválik a kéztől. Ha kicsit lágy a tészta, egy kis lisztet adhatunk még hozzá., de vigyázzunk, hogy a lángos tészta ne legyen túl kemény.
5. Amikor kész, hagyjuk pihenni 20-30 percet.
6. Készítsünk elő egy serpenyőt, tegyünk bele bő olajat, forrósítsuk fel.
7. A tésztából tépkedjünk le sárgabarack nagyságú tésztát, lisztes kézzel, majd nyújtogassuk körbe-körbe, a megfelelő méretig, ez változó, ki hogyan szereti.
8. Forró olajban süssük aranybarnára mindkét oldalát.
9. Papírtörlővel kibélelt tálba rakjuk.
10. Tálaljuk ízlés szerint.

Ez a recept azért is nagyszerű és véleményem szerint a legjobb, mert nem szívja magába az olajat, hétvégén kitűnő reggelire is. Ha dupla adagot gyúrúnk le, le lehet fagyasztani a felesleget. Ha mondjuk reggelire szeretnénk még enni, akkor kivesszük előző este, reggelig megkel.
Frissen sütve a legfinomabb!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése